Specialisaties of behandelingen

De evolutie in de tandheelkunde staat niet stil. Meer en meer tandartsen specialiseren zich in een deelgebied van de tandheelkunde en investeren in hoogtechnologische apparatuur om patiënten de best mogelijke zorg te kunnen geven. In onze praktijk beoefenen alle tandartsen de algemene tandheelkunde (bv. het vullen of het trekken van een tand) maar hebben ze eveneens één of meerdere specialisaties.

Behandelingen:

 • Orthodontie
  Dit specialisme is wellicht het meest bekend bij patiënten, die het haast onmiddellijk associëren met het dragen van beugels en blokjes om de tanden terug op de juiste plaats te positioneren. Een orthodontische behandeling kan nodig zijn om de beet te verbeteren of om plaats vrij te maken voor de verdere ontwikkeling van het gebit bij kinderen. Hoewel vooral kinderen een orthodontische behandeling ondergaan, zetten meer en meer volwassenen op latere leeftijd de stap om zich door een orthodontist te laten behandelen.

 • Kindertandheelkunde
  Deze tak van de tandheelkunde is om twee redenen heel specifiek. Niet alleen vraagt de aanpak van kinderen in een tandheelkundige setting veel empathie en ervaring van de tandarts, kinderen moeten van jongsaf aan de elementaire basisprincipes van het poetsen en het goed reinigen van de tanden goed onder de knie krijgen. Cariës of “gaatjes in de tanden” komen vaak voor bij kinderen, terwijl een goede preventie en de jaarlijkse follow-up door de tandarts heel wat toekomstig onheil kan vermijden.

 • Kroon- en brugwerk
  Is een groot deel van een tand of kies beschadigd en volstaat een gewone vulling niet meer, dan kan de tandarts kiezen om deze tand als het ware te overkappen met een kunstmatige kroon. Dit verbetert niet alleen het esthetische uitzicht, maar herstelt de volledige beet- en kauwfunctie van het gebit. Met een intra-orale scanner maakt de tandarts een digitale 3D-can van de tanden en de beet. Die scan kan onmiddellijk elektronisch naar de dentaaltechnicus worden doorgestuurd zodat hij met zijn werk van start kan gaan. Bij het ontbreken van één of meerdere tanden kan er een soort van “brug” van kronen worden gemaakt, die gecementeerd wordt op de tanden die zich aan beide kanten van de opening bevinden. Ook hier is het de bedoeling de functionaliteit en uitzicht van het gebit volledig te herstellen.

 • Protheses
  Werd een hele rij tanden verwijderd, dan is het aanmeten van een tandprothese, al dan niet uitneembaar, aangewezen. In een eerste fase zal de tandarts een mondafdruk nemen en de afdruk naar de tandtechnicus sturen om een prothese te vervaardigen. Zijn er nog resterende tanden, dan zal de tandarts voor de kleurkeuze van de prothese rekening houden met de kleur van de resterende tanden. Tijdens de consultatie voor het plaatsen van de definitieve prothese, zal de tandarts kijken of de prothese goed zit en of de tandtechnicus geen kleine aanpassingen moeten uitvoeren. Daarna kan u - letterlijk - opnieuw genieten van een mond vol tanden.

 • Implantaten
  Een duurzame oplossing voor het verlies van één of meerdere tanden, is het plaatsen van implantaten. Dit zijn schroeven die in het kaakbeen worden gedraaid en waarop ofwel een kroon, ofwel een tandprothese kan worden aangebracht. In tegenstelling tot het traditionele kroon- en brugwerk bieden implantaten letterlijk een steviger fundament of steun voor kronen of tandprotheses. Implantaten beletten ook dat het kaakbot onder de gewone protheses als het ware “wegsmelt” waardoor het houvast voor de prothese verdwijnt en die los komt te zitten.

 • Endodontie
  Een tand kan één maar ook meerdere wortels hebben die zich onder het tandvlees bevinden. In elke wortel zit een wortelkanaal, waarin minuscule bloedvaten en zenuwvezels lopen. Bij infectie door cariës of als voorbereiding op een gebitsprothese kan het nodig zijn de inhoud van dit wortelkanaal te verwijderen om geen zo geen last meer te hebben van infectie of pijn. Dit noemt men een endodontische behandeling - in de volksmond vaak ‘ontzenuwing’ genoemd - waarbij de tandarts door middel van kleine vijltjes en heel fijne instrumenten deze ruimte vrijmaakt om vervolgens terug op de vullen. In onze praktijk gebeuren de endodontische behandelingen met de hulp van een operatiemicroscoop, zodat de tandarts een heel duidelijk beeld heeft van dit toch wel kleine en diepe werkveld.

 • Preventieve tandheelkunde
  Iedereen is het erover eens: de meeste tandproblemen kunnen worden voorkomen. Wie van kleinsaf aan goede poetsgewoontes aanleert, zal op latere leeftijd minder problemen met zijn of haar gebit hebben. Jaarlijkse controles bij de tandarts zijn het ideale moment om waar nodig de preventie aan te scherpen en om een check-up van het gebit te doen. Ook het regelmatig verwijderen van tandsteen draagt bij tot de preventie van ontsteking van het tandvlees (parodontitis). Langdurige parodontitis kan een invloed op cardiovasculaire aandoeningen. Grijp de jaarlijkse controle en check-up bij uw tandarts aan om de preventie te optimaliseren.

 • Esthetische tandheelkunde en bleaching
  Naast de curatieve tandheelkunde is er de esthetische tandheelkunde als specialiteit, die een scala aan mogelijkheden biedt om het uitzicht van het gebit te verbeteren. Het bleken (of bleachen) van tanden is daar een voorbeeld van. Hoewel deze praktijk nu populair is en zelfs schoonheidssalons dit aanbieden, mag wettelijk gezien alleen de tandarts de kwalitatieve en effectieve bleachingsproducten gebruiken. Dit zijn producten die tot 6% waterstofperoxide (het actieve blekingsmiddel) bevatten. De huis-en-tuinmiddeltjes, die vrij verkocht worden, mogen slechts maximum 0,1% waterstofperoxide bevatten en zijn door de lage concentratie niet effectief. Vooraleer de tandarts een set bleachingproducten gebruikt, bepaalt een Europese richtlijn van 20 september 2011 dat de tandarts eerst een volledig mondonderzoek moet doen en zelf als eerste het product moet aanbrengen.